Excursii din Sfantu Gheorghe

Am pornit de două ori cu copiii în excursii şi am fi pornit şi a treia oară dacă nu s-ar fi pornit un vânt puternic în acea zi. 

Aproape toate casele şi majoritatea stâlpilor din Sfântu Gheorghe au anunţuri improvizate cu excursii şi plimbări cu barca prin Deltă. Ne-am tot întrebat dacă este înţelept să luăm orice barcă, o fi veche? o fi sigură? are veste pentru copii? Are şi Green Village oferta lui de excursii dar preturile cam mari. Totuşi, în ziua în care aniversam 13 ani de căsnicie am decis: trebuie să o marcăm într-un fel aşa că hai să închiriem o barcă cu barcagiu de la Green Village. 98 de lei pe oră ne duce unde vrem. Super!



Astfel am ajuns în rezervaţia de pe Insula Sacalin sau pe Lacul Melea, cel format în arcul acesteia. Insula Sacalin arată spectaculos pe Google Earth. Un arc de cerc de pământ nou nouţ depus de câţiva ani încoace de apele Dunării. De fapt insula nu mai este insulă ci peninsulă căci în partea de nord s-a cam unit cu pământul. Se pare că în fiecare an furtunile o secţionează pe ici pe colo în timpul iernii iar Dunărea o închide în timpul verii.



Am văzut aici, septembrie fiind, grupuri mari de lişiţe, câteva lebede, egrete, iar în final, acolo unde doar o fâşie îngustă de nisip mai desparte apa lacului de mare, colonii de pelicani, cormorani şi de pescăruşi cu capul negru. Zona care din satelit este bej turcuaz este de fapt apă extrem de mică 20 - 30 cm cu nisip fin pe fund în care ne-am înmuiat şi noi picioarele. Este cea mai frumoasă excursie care poate fi făcută în zonă mai ales acum când pelicanii se adună în grupuri mari şi se pregătesc de migraţie. Ceea ce se vede în poză este o parte mică din colonie. 












Din păcate barcagiul a fost doar barcagiu. Ne-a răspuns scurt la întrebările despre cum se numesc păsările pe care nu le recunoşteam dar nimic mai mult. Ni s-a părut însă un om de-al locului cu ochi pătrunzători dar reci, tăcut, închis în el, vorbind la telefon în dialectul probabil ucrainian cu ai lui, căci oamenii de aici sunt de origine ucrainiană, diferiţi de lipovenii din restul Deltei care sunt de origine rusească. Dar şi asta a fost o experienţă.

În ziua următoare am răspuns acestui anunţ de lângă un debarcader, nu departe de Green Village şi am pornit într-o excursie de cunoaştere a florei şi peisajelor Deltei. Costul unei astfel de excursii care durează 2-3 ore este 150 lei (cam 50 de lei de adult şi jumătate pentru copiii mari) la Green Village este de 140 lei /persoană.

Am pornit pe Canalul Tătarului şi Canalul Ciobănesc la nord de Sfântu Gheorghe şi am avut parte de o adevărată lecţie de botanică. George ne-a fost un ghid excelent şi tare ne-am fi bucurat să mergem încă o dată în rezervaţie la pelicani alături de el. Sigur am fi avut parte de o mulţime de poveşti despre păsări. Din păcate vremea nu a ţinut cu noi - cod galben de vânt puternic. Ne-a povestit tot drumul despre tot ce vedeam - plante şi peisaje specifice deltei şi ne tot întreba de ce credeţi că....? Iar în final, la cererea noastră, ne-a recomandat locul în care acum mâncăm - totul pe bază de peşte gătit tradiţional, roşii aduse pe loc din grădină şi desert de struguri pe care copiii şi-i aleg singuri din vie.









O altă excursie care se poate face dar nouă ni s-a părut prea lungă pentru copii (durează 6 ore) este pe lacurile situate cam la jumătatea distanţei dintre Sfantu Gheorghe şi Sulina - Lacul Roşu, L Roşuleţ, L Lumina şi Lacul Puiu. O astfel de excursie costă în oferta Green Village 370 lei/ pers, nu ştiu la localnici.

Oricât de cald ar fi, în excursiile cu barca este bine să luaţi, cel puţin pentru copii fâşuri sau hanorace cu glugă. Totdeauna dai de canale mai banale sau deja parcurse în celălalt sens, unde barcagiul va creşte cu siguranţă viteza. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu