Satul Mila 23

Debarcaderul Mila 23
Nici nu ştiu cu ce să încep...
pentru că nu am mai văzut un sat ca Mila 23....






Stradă în Mila 23






Poate pentru că este primul sat văzut de noi prin care nu circulă nici o maşină, nici măcar căruţe trase de cai. Drumurile nu au mai mult de un metru şi jumătate, doar cât să treacă 2 oameni lejer unul pe lângă altul. Nici măcar gardurile nu sunt bine aliniate, aşa cum suntem noi obişnuiţi.











Ne-am plimbat prin sat în prima după amiază petrecută în Deltă. Multe căsuţe păstrează stilul tradiţional de casă cu acoperiş, cerdac şi coloane albastre, unele acoperite cu stuf, altele cu materiale mai moderne. 





Terasa Barului Pelicanul, Mila 23


Neobisnuit a fost pentru noi si că toţi copiii pe care i-am întâlnit pe strada ne-au salutat foarte respectuos, cu voce tare şi siguri pe ei Hristos a înviat! Of, şi ai mei abia deschid gura timid când salută, ba mai şi uită câteodată. Probabil consideră că o facem noi şi pentru ei :-(





Locuitorii - lipovenii - sunt ortodocşi de rit vechi cu rădăcini ucrainiene. Majoritatea vorbesc şi rusa în familie.  Un articol despre Lipovenii din Delta Dunării. Duminica pot fi văzuţi mergand la biserică în costume specifice.







Sala de festivitaţi Mila 23



Am mai descoperit şi ne-a plăcut mult ideea lor practica de a avea sala de festivităţi în aer liber. Chiar lângă grădiniţă, pe o parte a drumului este scena care arată ca o prispă largă a unei case, iar vizavi, în linii şi coloane, sunt aranjate băncuţele.


Barca noastră de transfer Tulcea - Mila 23



Ca să ajungi în Mila 23 este nevoie de cel puţin două ore. Şi asta înseamnă un transfer cu barca în viteză, ceea ce pentru copii este destul de neplăcut. La întoarcere, Tudor (căci numai el ne-a însoţit în această excursie) s-a ghemuit pe jos în barcă ca să nu îl mai bată vântul. Sunt de mare folos (chiar şi când este cald) ochelarii de soare - de folosit ca protecţie contra vântului - geacă de fâş subţire, pantaloni lungi, încălţăminte închisă. 


Alte avantaje de a sta în Mila 23... poţi face uşor excursii în toate direcţiile, căci se află chiar în mijlocul Deltei iar pensiunea cu care colaboreaza cei de la Descoperă Delta Dunării este excelelntă (clădire nouă, curăţenie, miroase plăcut, baie şi cameră generoase, curte frumoasă, gazde deosebit de prietenoase  -părinţi tineri şi ei - am mâncat numai peşte proaspăt şi bun).




Dimineaţa pescarii aduc peşte proaspăt la debarcaderul pensiunii.










Vizavi de sat se află o mică fermă de vaci. Am fost surprinşi să vedem cum vacile înoată ca să ajungă la păşunea din apropiere. Fără să fie însoţite de vreun om!





Plimbările pe malul canalului principal sunt o plăcere.



Biserica din Mila 23




Un articol despre Satul Mila 23 am mai găsit aici.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu